Kőbárány blogja

Index figyelő

Az index nyitóoldalának hírei közül szemeltem ki a következő információt:

"Több rockegyüttes is számon kéri az amerikai védelmi minisztériumon, hogy dalaikkal kínozták a terrorizmussal gyanúsított foglyokat Guantánamón és más börtönökben.
A Pearl Jam, az R.E.M. és más zenekarok tájékoztatást kértek a Pentagontól azzal kapcsolatban, hogy az amerikai vallatótisztek milyen számokat játszottak a jogvédők által kifogásolt durva vallatási módszerek alkalmazásakor - jelentette az AHN hírügynökség pénteken.
Korábbi vallomásokból és meghallgatásokból kiderült: a Kuba szigetén levő amerikai börtöntáborban és máshol egyebek között fülsiketítő könnyűzenével, többek közt Eminem számaival akarták megtörni és szóra bírni a gyanús foglyokat.
A kihallgatásokkal kapcsolatos iratokból - amelyek titkosságát részlegesen feloldották - kitűnik, a vallatások részeként mintegy 35 előadó számait ordíttatták teljes hangerőn a foglyok fülébe, hogy vallomást csikarjanak ki tőlük.
A Guantánamo bezárását támogató zenekarok szerint a Pentagon jogtalanul, szerzői engedély nélkül használta fel dalaikat emberek kínzására." (INDEX)

Nagyon sokszor hallhattunk már a Guantánamói fogolytábor eseményeiről a médiában. Ezt a tényt figyelembe véve aggodalmat keltő az ahogyan sokadjára is közönyös és élettelen hanghordozást engednek meg maguknak a publikálók, miközben éppen az emberi kínzás egyik legborzasztóbb formájáról beszélnek. Még úgy sem tetszik, hogy tudom csak nyers információ közlésről van szó. Nem is szólva arról, hogy ide fontos hírként injektálták azt, hogy a szerzők díjaik féltése miatt emelték fel szavukat elsősorban a hírhedt börtön ellen.

Olyan internetes újságoknál amelyek emberek tízezreinek véleményét képes befolyásolni egyéként is sokkal jobban ügyelhetnének még az ilyen rövid hírek minőségére is. Az emberek többsége akaratlanul is képes átvenni az ilyen posztok közönyös hangvételét, majd annak alig néhányszori ismétlése után már teljesen magáénak érezheti az írók véleményét. Persze éppen ebben rejlik a média hatalma. De mégis ha akad a stábban olyan szerkesztő akinek nem hibás az önértékelése, megpróbálhatná legalább ilyenkor, hogy kibújik főnöke átkos árnyéka alól és megpróbálja valódi véleményét leírni.

A ilyen hírek szerkesztőit inkább tekintem gépnek mint újságírónak. Mindazok mellett hogy fontos a fizetés és azt kell csinálni amit a főnök mond mégis szívesen látnék egy ekkora portálnál is "valódi" véleményeket mindenféle befolyásolás és béklyó nélkül. Kiveszőben a bátorság a magyar újságírásban, legyen szó internetes vagy annak hagyományos formájáról. Ezek az emberek nem csak a juttatásukat féltik. Egyszerűen nincsenek köztük oroszlánok főleg nem az ilyen jól megfizetett Index-esek között. De talán másutt sem látni annyit mint ahánynak lennie kellene.

Ilyen és ehhez hasonló híreknél, amikor nincs jelentős összefüggésben a képviselt párt és a mellékelt hír, az oldalak szerzői végre előadhatnák saját véleményüket és villanthatnák valódi tehetségüket. Mivel ezt ilyenkor sem teszik meg ezért teljesen agymosottnak vagy a végletekig befolyásoltnak tekintenem őket. Nem akarok bárányfelhőket kergetni, de legalább néhányan lennének olyanok akik bátran leírnák véleményüket. És ha mégis lenne ilyen legalább ne kellene tartanija attól, hogy azonnal radikálisnak neveznék őt (a szót negatív töltéssel párosítva) csak azért mert ő nem a többség véleményét tükrözi.

5 megjegyzés:

OB-JEK-TÍV újságírásról hallottál már? Biztos vagyok benne, hisz állandóan ezt szajkózza az istened... Tanulhattál volna tőle valamit. Az objektív újságírásba nem fér bele a "jaj szegény foglyocskák, micsoda embertelenség, hogy kínozzák őket, brühühü" hangnem. Már megint nem gondolkoztál, mielőtt írtál.


Kedves erotikus tartalom!

"Még úgy sem tetszik, hogy tudom csak nyers információ közlésről van szó." =OB-JEK-TÍV újságírás.

"Ilyen és ehhez hasonló híreknél, amikor nincs jelentős összefüggésben a képviselt párt és a mellékelt hír, az oldalak szerzői végre előadhatnák saját véleményüket és villanthatnák valódi tehetségüket." =Tehát néha jól esne egy kis lázadás a magyar olvasók hangulatának.

-Úgy nyilatkoztál, hogy meg sem próbáltál megérteni.


igaza van covert odditynak!
Fújod a saját hülyeséged, amit már abbahagyhatnál! Lezsidózól mindenkit, utánna meg te vagy a jóságos firkász, aki megsajnálja a foglyokat!
Hagyd már abba a hülyeséged, és gondolkozzál egy kicsit, hogy van e értelme folytatni!


Ilyesmin nem szívesen gondolkodom.


A saját blogomon kinek a véleményét kellene leírnom?



Üzenőfal:

Zene olvasáshoz: (Didgeridoo dallamok)

Északkelet-Magyarország időjárása

Blogarchívum