Kőbárány blogja

Magyar kaszinó

Rendkívül érdekes jelensége a hazai reklámszférának az ahogyan a szerencsejátékokkal kapcsolatos külföldi kisfilmeket fogadják. Az országban ugyanis jellemző hogy a jog általában minden lehetséges eszközzel igyekszik védeni a hazai állami szerencsejáték-szervező egyébként indokolatlan monopolhelyzetét. Ennek fontos eszköze volt mindig is a konkurens hirdetések tilalma, vagyis amíg a hazai monopolszolgáltató gyakorlatilag szabadon hirdethette szolgáltatásait, a külföldi szolgáltatók teljes hirdetési tilalom alatt álltak. Az Európai Bizottság a magyar kormány ellen még 2006-ban végre eljárást is indított az Európai Uniót létrehozó szerződés megsértése miatt, aminek során hivatalosan kérte a szerencsejátékok ide vonatkozó passzusának megváltoztatását.


A Fővárosi Bíróság 2009. márciusi ítéletében kimondta: a magyar jog reklámtilalmat tartalmazó rendelkezései az Európai Uniót megalapító szerződésbe ütköznek, és így nem alkalmazhatóak. Egyértelművé vált, hogy a hazai jogalkotó olyan módon juttatta előnyhöz a hazai szerencsejáték-monopóliumot, amely a szolgáltatások nyújtásának az Európai Unióban érvényesülő szabadságát meg nem engedhető módon és mértékben korlátozta. Tehát egyértelműen kizárták a külhoni versenytársakat.

A jogalkotó nem is indokolta konkrét szakmai szemponttal a kérdéses rendelkezést, habár ez is Uniós elvárás. Sőt olyan elemzéseket sem közöltek ami szerint ezek országunkra káros hatással lettek volna. Tehát nem állt még csak véletlenül sem szándékukban döntésüket kifelé (de befelé sem) megindokolni. Értelmetlennek tűnhet mindez hiszen a közösséghez való belépés óta a közösségi jog papíron előnyt élvez hazai jogainkhoz képest. Szép esemény volna ez ha most a szuverenitásunk védelmére látnánk egy remek példát, de erről szó sem esik. Kizárólag a Zrt. lobbi tevékenységének köszönhetőek az eredmények, nem pedig a hazai piac védelméről van szó a külföldi versenytárssal szemben.

A bíróság ebben a formában  egyébként nem titkoltan tesz az egészre ügyre, mely álláspontot jól tükrözi, hogy a hazai jogalkotó az Európai Bizottság felhívása ellenére a mai napig nem tett érdemi lépéseket a liberalizáció irányába, illetve a monopolhelyzet megszüntetésére.
(O)

De lássuk mivel is találkozhatnánk a tv-ben főműsoridő után, ha annak kevesebb lelkiismeretlen hiénán kellene átvergődnie. Ezekért kivételesen kár, mert jók.



Úgy vélem az előbbi kisfilmből remek promóciós anyag lehetne az ellenpropaganda számára. De persze ilyen anyag nem kerülhet "forgalomba" hiszen van nálunk egy mindig korrekt ORTT, aki hatalmas igazságosztó lábával  hirtelen a bátrak torkára lépne. Azután meg jöhet a sötét képernyő sok fehér betűvel. Máskor ürülnék, de az ilyen anyagok szabad áramlására igen is szükség lenne a magyar médiában.

0 megjegyzés:

Üzenőfal:

Zene olvasáshoz: (Didgeridoo dallamok)

Északkelet-Magyarország időjárása

Blogarchívum