Kőbárány blogja

Gerilla kertészet

Címkék:
Zseniális botanikus akció melyek mára az egész világon elterjedt jelenség. Kertész-aktivisták utcai művészet szintre juttatják a közterület díszítési örömöket. A "Guerilla Gardening" kollektíva saját pénzből, a lepusztult városi terek szebbé varázsolásának víziójától hajtva virágokat ültet a köztereken. Tesznek is valamit, nem csak a szájuk jár.



A magyarok nappal dolgoznak. Nekik nincs félni valójuk. Vagy inkább ezért a "szarért" nem akar egy stáb sem éjszakázni...



Pihent, fiatal angol értelmiségiek alkotják ma a kemény magot. Köszönjük nektek amiért úgy érzitek az egész világért felelősséggel tartoztok! A kékvérű, beltenyésztett uraknak és hölgyeknek köszönhetően fejlődik és szépül az is amire nekünk magyaroknak nincs pénzünk. Sajnos nem fektetnek be annyit hogy az tényleg változtasson valamit. Túl kicsi az ország felülete, nem vagyunk elég reprezentatívak.

8 megjegyzés:

Én szeretnék gerilla-kertészkedni Debrecenben! Segítőket keresek!


A videó parasztvakítás volt. Sehol egy rendőr, kihvott mentős-ügyelet, HD kamera... miközben polgári engedetlenség folyik...ezzel hülyítik a hippiket. A gerillakertészetről most nem nyilatkoznék. Egyébként úgy tudtam tilos az olyan reklám, ami közrend megzavarására, illetve bűncselekményre, szabálysértésre szólít fel. Akkor most hogy is van ez? Ki lett megkenve?


Nem értem, hol van itt a közrend megzavarására, a bűncselekmény, a szabálysértés? Az ha virágot ültetek közterületen, vagy ha nem hagyom aludni a hajléktalant?


Sajnos Debrecenben lehetetlen egy ilyet megszervezni. Ahhoz hogy elegendő befolyásod és pénzed legyen minimum osztráknak kell lenni, de legalább külföldinek. Azért gondolkodok így mert részben egyet értek Stivvel. Ahhoz hogy valódi, "jentős" munkába kezdhessen valaki ahhoz elkell egy kis befolyás. Hiszen nem teljesen úgy zajlik ez,ahogyan azt leírják a belsősök. Valószínűleg reklámok, marketing, népszerűsítő kampányok részei ezek, amik ilyen nagyban sok pénzt nyelnek el. Eggyenlőre kapós téma, ahogyan a legváratlanabb helyekre muskátlit ültetnek. Könnyen elképzelhető hogy ezt kihasználja a politika és már rég nem arról szól amiről valóban kellett volna.


Én azért teszek egy próbát!


Te gondolom "magánszemély" vagy. Ezért sok sikert kívánok!


Tisztázom akkor a dolgot.:) Elültetni egy fát, egy szép virágot nem rossz dolog. Erkölcsileg és emberileg nagyon szép és hasznos cselekedet, de egy valamit nem szabad elfelejteni. Egy akkora közösségben mint egy város, nincsenek egyenlő érdekek. Mondok egy példát. Szebbé akarod varázsolni a környezetedet és parkosítod a saját kertedet. Nagyon tetszik, de a szomszéd kertje annyira sivár, hogy rontja a hangulatot a te kertedben is. Elkezded beültetni a szomszédét is. Aztán hazajön a szomszéd és meglátja. Jobb eseteben azt mondja: jaj de aranyos vagy, így mostmár nekem is szép kertem van. Rosszabb esetben pedig azt, hogy neki nem tetszenek a virágok, mostmár neki is gondoskodnia kell róluk, pedig utálja őket, és egyébként sincs ideje rá és ahová te ültettél, ő egy szerszámosbódét, vagy egy medencét akart telepíteni. Ezért neki most plusz munkát adtál azzal, hogy még ki kell szednie a virágokat is. Nézzük akkor nagyban: A közterület a városé, az emberek pénzéből tartják rendben. Itt is érvényesülnek a fentiek, csak sokkal nagyobb méretben. Több ember elégedetlenkedik, sok pénzbe kerül "eltakarítani". Ráadásul a városkép egy összefüggő arculat, ha úgy tetszik, amit sok pénzért alakítanak ki, tartanak rendben. azzal, hogy te ültettél pár virágot, megváltoztattad a városképet, tehát a rend ellen vétettél. Mégegyszer mondom, nagyon szép dolog elültetni egy virágot, de ez egy városban nem működik. Ha egy faluban szeretnéd, talán több esélyed van, de előtte beszélni kell a polgármesterrel, az engedélyét kell kérni. Ha egy kis faluról van szó, biztos örülni fog neki, amennyiben lehetőség van ilyenre.


Az "aktivisták" olyan helyeket frissítenek fel amikhez évek óta nem nyúlt már senki. Ezek többnyire haszontalan és szemetes kis területek. Azzal hogy benépesítik a korábbi kerülendő mocsok szigeteket élettel, az emberekből csak tetszést válthat ki. Persze attól még törvénytelen marad. De nem lehet senkinek komoly baja abból ha az önkormányzat helyett fektet be pénzt a "közbe".



Üzenőfal:

Zene olvasáshoz: (Didgeridoo dallamok)

Északkelet-Magyarország időjárása

Blogarchívum