Kőbárány blogja

Nézzünk a jövőbe

Évtizedek óta súlyos probléma a roma kérdés Magyarországon. A vezetés sem a társadalom nem képes megoldani a kisebbséggel kapcsolatban felmerülő problémákat, amik mára komoly hátránnyá nőtték ki magukat. A nagyfőnök, vagyis az Unió és azon belül az Európa Tanács fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottsága odakoppintott kényelmes kis országunknak és figyelmeztetett, tovább nem romolhat a helyzet.

A napokban elkészült jelentés szerint, a magyar (kisebbségvédő stb.) törvények elvben jobbak, mint a legutóbbi 2004-es jelentés idején voltak, de részben nem elég szigorúak részben pedig nem tartják be őket. A problémák hasonlóak az öt évvel ezelőttiekhez, és az idegenellenesség fokozódott az országban. Sérelmezik, hogy az adatvédelem szükségtelenül erős kis hazánkban, emiatt a hatóságoknak nincsenek megbízható statisztikái a kisebbségről. Ezzel nehézzé válik az érdekükben tett intézkedések ellenőrzése.

Az Európa Tanács szerint "az országban terjedő cigányellenesség miatt nagy antirasszista kampányt látnának szívesen, ami nem csak a nagyobb városokat, hanem a kisebb településeket is érinti." Itt a lényeg! Addig amíg a legégetőbb helyszínekre nem kerül a kampány, nem lesz komoly eredmény. A Gárda sem véletlenül masírozgatott annyit vidéki helyszíneken. Ott a legnagyobb az érintkezési felület ember és ember, roma és magyar között. A problémák egy kis közösségben élesednek a legjobban és ezek azok a helyszínek amik a legnagyobbat robbanhatnak. Egy nagyvárosban az átlag ember romákkal kapcsolatos tapasztalatai inkább valók a tv-ből mint a valóságból. Egy vidéki polgár mindig élesebben bírál-ebből is látszik ott "komolyabb" a helyzet.
Jöjjön egy kis öszesítés, próbáljuk meg elképzelni milyen életunk lenne akkor ha nekünk is ilyen feltételek adódtak volna az életünkben!

Ami káros kihatással van a romákra Magyarországon:

~Nálunk szükséges lenne nagyobb összegek fordítani a tanárok hatékonyabb oktatására, részben hogy ne legyenek rasszisták, részben pedig azért, hogy megtanulják kezelni a más kulturális háttérből jött gyerekeket. Él már számos befektetés országunkban ilyen ügyben, de a programokat nem tartják elég hatékonynak. Nálunk egy több diplomás tanár ember nincs tisztában azzal hogy mindenki egyenlő.

~Tipikus, hogy Magyarországon se munkát se megfelelő ellátást nem kapnak a romák. Az Európa Tanács felügyelői is javasolták induljon program, hogy minél több roma dolgozzon az egészségügyben. Ez szerintük javítaná a romák önbizalmát és a többség is jobban elfogadná őket egy ilyen programtól. Ha valaki felelősségteljes munkát kap, valóban többre becsüli önmagát, és ettől tudatosabb cselekvővé válik.

~Magyarországon a jogi környezet ugyan adott a romák diszkriminációjának felszámolására, de ennek ellenére a romákat még mindig folyamatos diszkrimináció éri a mindennapokban. A hatósági szabálysértések arra utalnak, hogy a kormányzati tisztviselők körében még mindig nagyfokú előítéletesség tapasztalható a romákkal szemben. Még nemzetünk gondolkodói sem szolgálnak mintául.

~Vaj akad még a parlamentiek fülük mögött , hiszen már jóval ezelőtt felszólítják a képviselőket, hogy alkotmányos kötelességüknek megfelelve hozzanak végre törvényt a kisebbségek parlamenti képviseletéről. Elvben erről már évekkel ezelőtt dönteni kellett volna, a parlament alkotmányos mulasztást követett el. Ezt nem nagyon tűzik vitanapra.

~A gondozásba vett roma gyerekek aránytalanul nagy részét sorolják be korlátozott szellemi képességűnek. Az első szellemi "kilengésüket" hibának vélik, esélyt sem adva a javulásra.

A felsorolás sajnos túl hosszú lenne a kereteimhez, ami mutatja milyen szomorú a helyzet. Megannyi hely van a világon ahol ellenkező vallású emberek templomokat építenek egyazon utcába és élik életüket teljes megértésben. Ők is éppolyan emberek mint mi is vagyunk, akkor hol a különbség? Van-e egyáltalán?

A veszprémi késelés utórengései tovább szítják a lángokat, remek talajt égetve a gyomok számára gondolatainkban. Elfelejtjük azt hogy magyar körökben éppúgy történnek leszámolások és erődemonstrációk mint bárhol máshol, esetleg azok kevesebb közfigyelmet kapnak. Ezekhez már jobban hozzászoktunk, nem sokkol minket így nem is közli a szenzáció hajhász média.

Felejtsük már el hogy azért nem akarnak dolgozni mert a vérükben van az élősködés! Számtalan ilyen véleménnyel találkozom. Az ilyenek miatt fejlődés képtelen az ország. A fiataljaik abban nőnek fel hogy a segélyből is meg lehet élni és senki sem mondja nekik hogy másként is lehetne csinálni. A kisgyerek meg mint a szivacs magába szívja és elhiszi mindezt. Ezért olyan a többség amilyen. De ennek csak mi tudunk véget vetni. Sem az Unió, sem a jó Isten nem fog itt érdemben segíteni. A magyarok szégyenfoltja ez, itt az ideje hogy lemossuk a bőrünkről. Hogy hogyan? Még több pénzre és munkára van szükség a részünkről. Ettől meg lehet ijedni, de az előrelátó észreveszi hogy ha most elkezdjük a munkát a következő generáció már úgy nőhet fel hogy a tanítóik már így indítják az életnek; te is lehetsz sikeres és gazdag úgy mint bárki más. Hiszen ez lenne mindenki érdeke. A magasabb GDP és a súrlódás mentesebb élet.

Felejtsük el kicsit a bürokratikus vérszívást és lazításképpen hallgassuk meg vírus véleményét a (várhatóan idén is felbukkanó) vasutas sztrájkokról.


1 megjegyzés:

az az igazság, hogy ez a rasszizmus elleni kampány nem működik. az rasszizmus, hogy megkülönböztetnek romákat, magyarokat, négereket, stb... mindenki ember. az hogy milyen a színe senkit nem érdekel... azt mondom, ha van egy cigány, aki ugyanannyira próbál megélni mint egy magyar, látszik, hogy törekszik, hogy dolgozik, akkor engem nem érdekel, hogy milyen színű a bőre. magyarból is sok paraszt van.. sőt.. ez a fenenagy individualizmus a legrosszabbat hozza ki mindenkiből. észrevettétek mennyi feka van magyarországon? nem az afrikaiakra gondolok, hanem a suttyúrepperekre. (lásd vírus) akasztani kéne az ilyet. ezek a társadalom ellenségei nem a cigányok. mondhatnám úgy is: magyar magyarnak farkasa.



Üzenőfal:

Zene olvasáshoz: (Didgeridoo dallamok)

Északkelet-Magyarország időjárása

Blogarchívum